Humor til forbyggelse af stress

Det bedste middel mod stress

Humoren fylder os med energi og begejstring. Derfor spiller vores humoristiske sans en vigtig rolle i vores evne til at beherske stress.

Med det stigende tempo i arbejdslivet og privatlivet er der i dag ekstra meget brug for den menneskelige ventil, hvis ikke vi i bogstaveligste forstand skal koge over som mennesker. Mange af os går rundt med et overtryk inden i, og hvis luften ikke indimellem får lov til at slippe ud, kan det give sundhedsmæssige problemer.

Humor påvirker os på tre måder

Kognitivt træner humoren os i at finde perspektivet. Humor i den vestlige verden udspringer af inkongruens. Den er således en øvelse i, at få øje på de skæve vinkler og se mulighedernes løsning.

Følelsesmæssigt skaber humoren glæde og sikrer, at holdninger tilkendegives på en måde, så disse ikke undertrykkes. På denne måde virker humoren som en følelsesmæssig ventil så den ikke udtrykkes i frustration, negativ stress og vrede. Ventilen gør også, at vi har mulighed for at sige fra og opnå større frihed samt selvstændighed i arbejdet.

Fysisk reagerer kroppen på humor med latter. Der er klar videnskabeligt bevis på, at latter nedbryder negativ stress. Når vi ler, frigiver kroppen endorfiner – stressreducerende hormoner, der også frigives, når vi dyrker motion. Igennem humoren er latteren et socialt middel, der skaber dialog i organisationen og forstærker medarbejdernes netværk, så der ydes den fornødne støtte og fortrolige kontakt i pressede perioder.

Humor skal accepteres i organisationen

Hvis ikke organisationens medarbejdere anerkender humor som et middel mod stress, kan humor heller ikke benyttes som værktøj. Humor og den efterfølgende latter vil da betragtes som en omvej mod målet og dermed forhøje stressniveauet.

Først skal der foreligge klar accept af, at latter er en reel genvej for at nå målet. Når det sker, vil organisationens officielle eller uofficielle humorpolitik knytte organisationens sociale bånd, så medarbejderne går sammen i et team og løfter opgaverne i flok.

Kontakt

Høre mere

Find ud af hvad jeg kan gøre for DIN arbejdsglæde
Kontakt

Boost din kreativitet

Humor er en vigtigt ingrediens for at udvikle et positivt og kreativt arbejdsmiljø

Læs mere om humor og kreativitet

Humor og arbejdsglæde

Vi arbejder bedre sammen når vi har noget at grine af og det skal være sjovt at gå på arbejde

Læs mere om humor og arbejdsglæde